Kde se vzal korkový dub?

O kabelkách z korku už jste asi slyšeli. Víte ale, kde se ten korek vlastně bere? Z čeho přesně se kabelky, batohy, peněženky a další korkové módní doplňky vyrábí?

Odpověď vás možná překvapí. Z kůry korkového dubu, který roste v Portugalsku a svojí korunou připomíná vzrostlý ořech. Pěstují se v korkových lesích, kde se skrývají i ty nejvzácnější kočkovité šelmy světa – rysové pardálí. Korkové lesy také chrání sluncem rozpálenou krajinu před tím, aby se proměnila v poušť.

"Korkové duby mají potenciál fungovat jako bariéra a bránit desertifikaci," řekla Angela Morgadová, zástupkyně WWF v Portugalsku.

Korkový dub

Korkový dub je druh lesního stromu, i kulturní dřevina mnoha druhů, které se rozlišují podle zvláštností koruny, plodů a listů. Pěstuje se hlavně ve Španělsku a Portugalsku, dožívá se stáří něco kolem 180-200 let a dorůstá do výšky 20 metrů. V pravidelných intervalech se ze stromu opatrně sloupává kůra, která se využívá k výrobě dalších produktů.

Korkový dub patří do čeledi bukovitých stejně jako kaštan nebo buk, žádný z nich ale neprodukuje tak silnou a odolnou kůru. Její sklízení je přirozený proces.

Od zasazení stromu uplyne dvacet pět let, než může být kůra poprvé opatrně sloupnuta, dalších dvacet let trvá, než je natolik kvalitní, aby se z ní dala vyrobit zátka na víno. To znamená, že kůra je skutečně kvalitní až při třetí sklizni. Korek z prvních sklizní se využívá k dekorativním účelům.

Víte, že korková sklizeň začíná někdy v červnu, nejvhodnější doba pro loupání je ale červenec?

VyrobaF3

Co je to korek?

Když se řekne korek, každý si hned vybaví zátku od vína, podlahu nebo pantofle. Jde o přírodní materiál, který se využívá i k výrobě kabelek, batohů a dalších módních doplňků. Každá jeho buňka obsahuje plyn podobný vzduchu, stěny tvoří celulóza, suberin a vosk, což má za následek nepropustnost vůči tekutinám a plynům.

Víte, že víc než polovina světové produkce korku pochází z Portugalska? Korkový dub je tam chráněný a nesmí se kácet. Navíc je pro jeho růst zdejší klima víc než vhodné a příznivé.  Portugalské korkové duby vydají každý rok zhruba 160 tisíc tun korku.

Korek je vlastně kůra korkového dubu, která dokáže narůst do mimořádné tloušťky. Ze stromu se poprvé sklidí zhruba po 25 letech od jeho zasazení, pak už každých zhruba 9 let.

  • Takto získaný korek je pružný, lehký a měkký materiál.
  • Odolává působení kapalin i plynů
  • Je nehořlavý
  • Pyšní se vysokou odolností vůči odření

Struktura i kůra korkového dubu jsou pokaždé trochu jiné, proto je maličko jiný i výsledný vzhled kabelek, batohů, tašek, opasků atd. Dva zcela stejné produkty těžko najdete.